top of page

Kontakt (2015)

Collaborative sound and sculptural project with Øystein Wyller Odden. Exhibited in Spikersuppa Lydgalleri, Oslo.

kontaktplate1000.jpg
Kontakt ute.JPG
Kontakt ute 2.JPG

Øystein Wyller Odden og Vebjørn Guttormsgaard Møllberg
KONTAKT
Et hørespill.
Spikersuppa lydgalleri
28. november

Fem år etter at prosjektet KONTAKT egentlig skulle blitt realisert på forlaget mitt blir jeg kontaktet av kunstnerne med beskjed om at nå skjer det. På Spikersuppa Lydgalleri. Jeg blir først glad, -men så blir jeg litt betenkt. Hva innebærer dette for meg egentlig? Traileren som forble en trailer i fem år for noe som skulle komme i 2010 ble til slutt et verk i seg selv, nettopp fordi den endte opp med å aldri peke til noe utenfor seg selv. Den ble faktisk kanskje til og med det fineste verket jeg vet om. Nå skal altså KONTAKT faktisk skal stå opp fra de døde, eller kanskje mer presist, stå opp fra ingenting. Prosjektet kommer inn fra sidelinjen som en bror jeg ikke visste at jeg hadde og jeg har blandede følelser. I det jeg leser beskrivelsen Et hodebank i primtallsekvenser lenger ned i mailen blir jeg likevel raskt påminnet hva disse to kunstnerne har produsert både sammen og hver for seg,  og jeg kjenner gradvis at forventningene stiger. Det hele føles med ett som en etterlengtet gjenforening.

KONTAKT er historien om lyden som kan leses som den mest grunnleggende formen for institusjonskritikk nemlig lyden av et hode som slår mot en vegg. Lyden stammer, i følge traileren til hørespillet, fra miljøboligen til Norges uoffisielle mester i selvskading. En student som arbeider i boligen bestemmer seg for å ta opp lyden. I et dystert landskap som tegnes opp av elementer som Fjordland, en lydtekniker fra NOTAM, norsk helsevesen og lyden av regelmessige dunk mot en vegg ble vi for fem år siden forlatt midt i en cliffhanger og siden har ingen hørt noe.

KONTAKT henter inspirasjon fra filmer som Contact, 2010 The Year We Make Contact og Close encounter of the third kind samt fenomener som Arecibo meldingen, SETI programmet og Nasa`s Voyager Golden Record. Likevel dreier arbeidet seg først og fremst om å oppfatte lyd som skulptur. Guttormsgaard Møllberg og Wyller Odden jobber med lyd som fortettet informasjon og hvordan informasjon endrer persepsjonen vår.

Hvordan låter egentlig lyden av et hode mot en vegg? Hvordan låter en blodig panne i sakte film? Er det i det hele tatt plass til denne lyden i et offentlig rom?

Kjersti Solbakken
Kurator og forlegger (Feil Forlag)


 

bottom of page